Äventyrsgruvan i Tuna Hästberg

Dykare Tuna Indy-salen siluette

I helgen var vi uppe i Dalarna för att ta en närmre titt på Äventyrsgruvan i Tuna Hästberg. Målet för oss var dykningen men det var inte där äventyret började. När vi anlände blev vi välkomnade av Marcin och Angelica, vi packade hissen med våran utrustning för att sedan prova ut hjälmar och selar. Med hjälmen på huvudet och selen runt midjan fick vi en guidad tur ner genom grottan av Angelica. Att ta sig fram med pannlampa genom mörkret är både intressant och spännande. Genom turen får vi bland annat se kvarlämnad utrustning, fina formationer och stora salar. Själva turen var ett äventyr i sig själv, väl värt ett besök i gruvan.

Turen ner tar oss, efter cirka en timme, till vårat mål som ligger 80 meter ner i gruvan och där ska vi dyka. Marcin möter upp oss och visar tillsammans med Angelica runt oss på denna nivån i gruvan. Äventyrsgruvan i Tuna Hästberg är definitivt bekvämare och lyxigare inredd än förväntat – och mer är på gång. Bland annat finns här två mysigt inredda värmerum, uppvärmda toaletter, en stor fin ny scen för konserter och event. En ny dykplattform med tillhörande bastu är nästan färdigställda i den stora i den stora Indy-salen.

Dykningen i Tuna Hästberg

På tal om Indy-salen, så är det här vi gör vårat första dyk. På väg in i salen är det första som möter oss, det fantastiskt klara turkosfärgade vattnet som är belyst. Här kör Marcin en dykgenomgång, vi delar upp oss i dykpar, byter om – vattnet nästa! När vi kommer ner i vattnet är det svår att inte bli hänförd och något man måste uppleva. Fantastiskt är en tanke som upprepas under tiden som jag svävar i det kristallklara vattnet bland formationerna. Helt ärligt, det här är ett av de bästa dyk jag har gjort och jag längtar redan tillbaka. Eftersom vi hela tiden dyker med möjlighet till fri uppstigning i salen behöver du inte vara utbildad teknisk dykare. Att dyka här passar bra för dig som ha tagit Advanced eller motsvarande certifikat. Du bör även vara van att dyka med torrdräkt i kallare vatten och ha minst 25 dyk.

Känslan av grottdykning

Förutom dyket i Indy-salen gjorde vi även två dyk i en sal där känslan är mycket närmare att dyka i en grotta där du har tak över huvudet. Men i själva verket dyker du under en brant sluttande bergsvägg som tar dig upp till ytan om du följer den. Den här salen är inte lika upplyst som i Indy-salen varför man både behöver en bra primär lampa men även backup-lampa med sig. Om du som dykare tycker om vackra formationer är det här något för dig. Pelarna som lämnats kvar för att hålla uppe taket i salen bildar valvliknande strukturer och tittar man uppåt ytan är det väldigt vackert att se ljuset som letar sig ner genom det klara vattnet. Eftersom det är mörkare i denna delen av äventyrsgruvan samtidigt som den ger tillträde till utrymmen utan direkt åtkomst till ytan, dyker man i mindre grupper, max 4 dykare med två guider. Det är svår att inte få mersmak och vilja ta sig längre in i gruvan, där det finns mer att se. Innan det är möjligt krävs dock ytterligare utbildning och erfarenhet.

Följ med oss till Äventyrsgruvan

Äventyrsgruvan i Tuna Hästberg har mycket att erbjuda och vi kommer definitivt att åka dit fler gånger. Följ oss på Facebook eller ha lite koll på när det kommer upp nya resor på våran hemsida för att anmäla dig till nästa gång vi åker!
Resor och dykutflykter

Ta gärna en titt på Äventyrsgruvans egna hemsida också!
https://aventyrsgruvan.se/

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.